Flyselskap

Norwegian og Airbus i diskusjoner om nye fly

Norwegian og Airbus fulle fly i juli gambler med passasjerene leier inn passasjervekst i mai gratulerer med dagen storbyferie dekke alle rutene Norwegian med passasjervekst
Airbus A321  – Foto: Airbus.

Boeing eller Airbus? Så langt har det vært Boeing, men Norwegian har de siste dagene hatt diskusjoner med Airbus. Norwegian har bekreftet at samtalene pågår.

I februar i fjor ble Norwegian og Airbus enige om å droppe bestillingen på 88 maskiner fra A320-familien. 58 A320-200 og 30 A320-200LR, som fortsatt ble regnet som aktive. Det var en av mange avtaler i den da pågående rekonstruksjonen av flyselskapet. Som et plaster på såret fikk  Airbus beholde det første avdraget og kunne også kreditere seg med i underkant av ti millioner.

Dette betydde i seg selv slutten på den noe overraskende avtalen som Bjørn Kjos inngikk da han kjøpte 100 A320-maskiner i enkelt ordre i 2012, en handel som overrasket alle med tanke på at Norwegian var, og er lojale mot Boeing. Den store ordren til Airbus begynte også å halte ganske umiddelbart og kun 12 fly ble levert. De ble deretter umiddelbart leid ut til andre flyselskaper. Flyselskapet fortsatte med en Boeing-flåte bestående av 737-800 og Dreamliners.

Foto: Airbus.

Norwegian og Airbus i nye forhandlinger

Norwegian er også i forhandlinger med Boeing for å unngå nok en stående ordre, på 97 fly. Det er en tvist som har opphetet seg og skal avgjøres juridisk sammen med kravene om erstatning for tekniske problemer med 787 og de forsinkede leveransene av MAX-maskinene som har rammet Norwegian.

Trafikk-programmet til Norwegian for den  kommende sommersesong vil imidlertid kreve flere fly enn de 50 som i dag inngår i flåten. Derfor foreligger det en leasingavtale på 13 Boeing 737-800NG. Det skal sikre at flåten har kapasitet til å håndtere sommerens flyprogram. Men i den avtalen ligger det muligheten for å bytte ut noen av disse maskinene mot «senere generasjoner flymodeller med moderne teknologi». Enten fra Airbus eller Boeing. Selv om Norwegian har et økende antall på 737 MAX i flåten, er man av ulike grunner interessert i den siste utviklingen hos Airbus. Om det er fra A320-familien eller A220-familien er uklart. På møtet med Airbus deltok både administrerende direktør Geir Karlsen og Tore Jensen. Jensen er leder for Artic Aviation, hvor Norwegians flyflåte juridisk er plassert.

Norwegian har bekreftet møtet i en kort uttalelse fra pressesjefen:

Jeg kan bekrefte at vi nylig har hatt en dialog med Airbus og representanter for selskapets ledelse.

%d bloggere liker dette: