Flyselskap

BREAKING: Brudd i SAS pilotenes lønnsforhandling – SAS sin framtid ligger i pilotenes hender

SAS kvartalsrapport SAS sin framtid ligger i pilotene hender
Foto: SAS

SAS-pilotene har brutt tariff forhandlingene: – Flyselskapets SAS sin framtid ligger i pilotenes hender.

SAS-pilotene brøt forhandlingene om lønnsoppgjøret etter én dag.

Nærmer seg useriøst.

Marianne Hernæs, forhandlingsleder  i SAS.

Torsdag 31. mars utløper den ettårige avtalen som SAS og SAS Pilot Group forhandlet fram for ett år siden. Den gang var det ikke mulig for SAS å nå mål med effektivitetsforbedringer på 15 til 20 prosent, men behovet er mer påtrengende enn noen gang før.

Derfor er forhandlingene mellom SAS og pilotene i Danmark, Norge og Sverige, som startet denne uken, av avgjørende betydning for at SAS, som står foran 7,5 milliarder svenske kroner i årlige besparelser sammenlignet med den nye og langsiktige FORWARD-planen, skal sikre selskapets overlevelse.

Det er tre år siden forrige pilotstreik i selskapet. Den gang streiket pilotene i én uke.

Fare for pilotstreik SAS skal pensjonere
Illustrasjonsfoto: SAS

SAS sin framtid ligger i pilotenes hender

På denne bakgrunn var det en linje i lovforslaget at det etter bare to dagers forhandlinger er et faktisk forhandlingskollaps, da partene tilsynelatende står for langt fra hverandre. SAS hadde i utgangspunktet planlagt opptil to uker med forhandlinger.

Det er bekymringsfullt at pilotforeningene etter den andre forhandlingsdagen valgte å forlate forhandlingsrommet. Ved å gjøre det setter de hele selskapet i fare, inkludert tusenvis av kollegers jobber og karriere.

Heter det i en kommentar fra SAS.

Har varslet milliardkutt

SAS-konsernet lanserte i februar spareprogrammet «SAS Forward», som skal redusere årlige kostnader med 7,5 milliarder svenske kroner.

Avstanden er så stor at det ikke er mulig å nå et mål i en ordinær forhandling. Våre krav og SAS’ krav går i stikk motsatt retning,

Roger Klokset, styreleder i Norsk SAS Pilotforbund.

Neste steg er å melde plassoppsigelse til Riksmekleren. Det kan man ikke gjøre i Norge før frontfaget er ferdig med sine forhandlinger. Der er fristen satt til natt til fredag 1. april 2022. Det er 14 dagers varslingsfrist på plassoppsigelse. Så det er i hvert fall noen uker unna, men det kan ta enda lenger tid, hvis det blir noe av, sier han.

Kilde: E24.no / Check-in.dk

%d bloggere liker dette: