Flyselskap

Boeing vs. Airbus – hvordan går det med flyprodusentene ?

Boeing vs. Airbus
📷 : Airbus

Boeing vs. Airbus, vi titter de to konkurrentene i kortene. Boeing leverte 35 fly til 19 kunder i mai, til tross for mange problemer. Flaskehalser i forsyningskjeden bremser 737 MAX-produksjonen og 787 Dreamliner er midlertidig stoppet av amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA). 

Airbus vil beholde ledelsen for 2022, nå som ordre- og leveranse rapporter for både Airbus og Boeing i mai er publisert. Boeings mål er å produsere 31 fly i måneden og deretter øke produksjonen til 47 i måneden innen 2023.

Boeing vs. Airbus. Flydubai var en av kundene som mottok Boeing 737 MAX i mai måned. 📷 Flydubai.

De 35 leverte flyene fordelte seg som følger: Lavprisselskapene Southwest Airlines og Ryanair mottok hver fire 737 Max, samt flyleasingselskapene BOC Aviation og SMC Aviation. Tre dro til flydubai, to var til Alaska Airlines og TUI Travel og en var til Air Canada, Korean Air og WestJet. Boeing leverte også tre 777F og ett 747-8F lastefly. Når det gjelder bestillinger, la tyske Lufthansa inn en bestilling på syv 787 Dreamliners og syv 777-8F fraktjetfly.

Boeing vs. Airbus

Siden begynnelsen av året til og med mai har Boeing levert 165 fly, betydelig færre enn 237 fra den europeiske rivalen Airbus. Dette skyldes blant annet at Boeing ikke klarer å levere sin 787 Dreamliner etter at de oppdaget problemer med flykroppen i mai i fjor.

Når det gjelder bestillinger, var mai måned isolert en suksess for Boeing. Mot 13 bestillinger hos Airbus overgikk Boeing den europeiske produsenten med totalt 23 bestillinger. Kun seks av disse var for narrowbody 737 MAX, resten var widebody-fly, noe som er klart positivt for Boeing.

Dreamliner forventes å bli godkjent i løpet av de kommende ukene. Boeing har også et lager av ikke-leverte 737 MAX-er mens de fortsetter å produsere 787-er.

I følge Bloomberg News har Boeing hundrevis av ikke-leverte fly parkert rundt fabrikkene og på lager, inkludert rundt 330 Max og rundt 30 av 777X, som ikke kommer på markedet før i 2025.

Dette er konkurentene

Airbus SE er en europeisk produsent av passasjer- og militærfly, helikoptere, innretninger innen romfart og diverse forsvarsutstyr, blant annet raketter samt radarutstyr.

Selskapet har virksomhet med produksjon i Spania, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Finland. Det ble stiftet 10. juli 2000 som European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), og skiftet navn til Airbus Group i 2014

Boeing vs. Airbus
Foto: Boeing

The Boeing Company (som regel forkortet til Boeing). Er en amerikansk fabrikant av fly og romfartsmateriell for sivile og militære formål. Selskapet har sitt hovedkvarter i Chicago i Illinois, mens det største produksjonsanlegget ligger i Seattle i Washington.

Boeings to hoveddivisjoner er Boeing Integrated Defense Systems, som er ansvarlig for forsvars- og romfartsprodukter. Boeing Commercial Airplanes er ansvarlig for sivile luftfartøyer

 

%d bloggere liker dette: