Flyselskap

SAS streiken er endelig over

Antall passasjerer hos SAS til Kanariøyene vinterens trafikkprogram SAS streiken er endelig over
Foto: Privat.

Mandag kveld kom SAS og pilotene frem til en avtale, SAS streiken er endelig over.

Etter 15 dager med streik har SAS Scandinavia og pilotene (SPG) kommet til en avtale som er godtatt av begge parter. Avtalen skal ha en varighet på fem år, noe som er unormalt lang. Tariffavtaler unngåes normalt med 2-3 års varighet. Den 15 dager lange streiken kan ha kostet flyselskapet mellom 1,5 – 1,9 milliarder svenske kroner i følge selskapets egne beregninger. Mandag har SAS aksjen gått en kule varmt på Oslo Børs.

Hvorfor har det vært streik?

  • Omtrent 900 SAS-piloter i Norge, Danmark og Sverige har streiket siden 4. juli.
  • Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper.
  • Under pandemien, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.
  • SAS-pilotene mener selskapet forsøker å unngå å hente oppsagte pilotene tilbake. Dette avviser SAS og mener selskapet forholder seg til alle avtaler.

SAS streiken er endelig over – når er vi tilbake til normalen ?

Svaret fra SAS er at de vil trenge 1–2 dager på få absolutte alle fly i luften og alle ruter i gang igjen, fra det øyeblikket at streiken erklæres avsluttet. Flyene står nå stort sett parkert på sine respektive baser i Skandinavia.

Hvis du for eksempel nå sitter i Paris og skal hjem igjen alt i morgen tidlig skal det derfor holde hardt at flyet går, selv om streiken avsluttes i dag. Men om du skal hjem først fredag bør du være sikker, vel å merke gitt at partene blir enige alt i dag.

%d bloggere liker dette: