Flyselskap

Lufthansa forbyr bruk av Apple AirTag

Foto: Lufthansa.

Etter katastrofe sommeren i luftfartsindustrien, med hundrevis av rapporter om tapt og forsinket bagasje, har mange reisende tatt saken i egne hender ved å spore innsjekket bagasje. Lufthansa sier nå at selskapet forbyr bruk av Apple AirTag.

For de som ikke er kjent, er Apple AirTags en enkel måte å holde styr på tingene dine. Du fester dem bare til et element, og deretter kan du spore plasseringen til det via Apple-enheten din. Selv om dette sannsynligvis ikke var den primære hensikten, har disse blitt populære for innsjekket bagasje.

Apple AirTag
Foto: Apple.

 

Mens noen flyselskaper tilbyr bagasjesporing, er det fantastisk å alltid vite nøyaktig hvor den innsjekkede bagasjen er. Det er spesielt nyttig når bagasjen din blir forsinket eller tapt, gitt hvor lite kommunikative flyselskaper ofte er.

Tyske medier melder at Lufthansa ikke lenger tillater AirTags i innsjekket bagasje. Flyselskapet argumenterer for at AirTags faller inn under kategorien bærbare elektroniske enheter. Og er derfor underlagt forskrifter for farlig gods utstedt av International Civil Aviation Organization (ICAO). Dette er spesielt på grunn av sender/mottaker funksjonen. Lufthansa hevder at overføringsfunksjonen må slås av under flyging når den er i innsjekket bagasje, akkurat som det kreves for mobiltelefoner, bærbare datamaskiner osv.

Så du kan legge igjen en AirTag i en innsjekket bag, den kan bare ikke sende, noe som selvfølgelig gjør den ubrukelig. Per nå har ingen andre store flyselskap utstedt et lignende forbud, og internasjonale luftfartsmyndigheter har heller ikke utstedt noen form for advarsler om AirTags.

Apple AirTags
Foto: Lufthansa.

Vil andre flyselskap følge Lufthansas eksempel ?

Dette er en interessant utvikling på et par fronter. Det er ikke overraskende at det er Lufthansa som er det første flyselskapet som innfører et forbud. Lufthansa er ikke akkurat et kundevennlig flyselskap, og flyselskapet har hatt en forferdelig sommer når det kommer til forsinket/mistet bagasje. En AirTag kvalifiserer åpenbart ikke som et av disse elementene, selv om man kan anta at den teknisk sett kvalifiserer som en bærbar elektronisk enhet, som er definert som følger:

Apple AirTag
Skjermbilde: IATA.

 

Ett hvert elektrisk drevet utstyr skal slåes av. Enhetene er vanligvis forbruker elektronikk som kan kommunisere. Eksempler kan være bærbare datamaskiner, nettbrett,  smarttelefoner, MP3-spillere, droner og elektroniske leker.

Vår tolkning er at teknisk sett vil en AirTag kvalifisere som en personlig elektronisk enhet, og derfor bør den være slått av. Når den er slått av har den ingen verdi. Har du kjøpt og brukt AirTag fra Apple ?

1 comment

  1. «Lufthansa er ikke akkurat et kundevennlig flyselskap»
    Merkelig utsagn. Jeg har fløyet med dem mange ganger, og de har ikke utmerket seg på noen negative måte.

Comments are closed.

%d bloggere liker dette: