Flyselskap

Flytter SAS hovedkvarteret sitt til Danmark ?

styreleder SAS hovedkvarteret
Pressefoto: SAS.

DAS – Danish Airline System kan bli en realitet hvis en rekke danske politikere får viljen sin. Med Danmark som dominerende eier av flyselskapet er det nærliggende å flytte SAS hovedkvarteret sitt til København.

Noen ganger har det blitt sagt på spøk at da SAS ble dannet i 1946. Danmark fikk flyplassen, Sverige fikk hovedkontoret og Norge måtte gjerne delta. Siden den gang har det skandinaviske samarbeidet gradvis avtatt, og Norge solgte sin aksjepost i 2018. Sverige henger fortsatt på og med de nye investeringene og ombyggingene som er gjennomført har eierskapet økt fra 14,8 til 21,8 prosent, men det har lenge vært et vedtak fra regjeringen om å avvikle det statlige eierskapet til flyselskapet så raskt som mulig.

Den danske regjering har imidlertid ikke tenkt å gå den veien. Den danske askje beholdningen er også på 21,8 prosent, men regjeringen i København har flagget en økning til opptil 30 prosent. Dersom den gjennomføres vil Danmark være den dominerende eieren i flyselskapet også i den tiden den svenske avviklingen pågår.

At den danske regjeringen er villig til å ikke bare fortsette den økonomiske støtten, men også å øke eierskapet, staves fremfor alt av Kastrup. Københavns lufthavn er det dominerende knutepunktet i Norden, Danmarks største arbeidsplass og juvelen i dansk næringsliv. Hvis SAS som i dag har 25-30 prosent av trafikken dit vakler, så vakler også Kastrup.

SAS hovedkvarteret til København

Jeg er slett ikke overrasket over at spørsmålet diskuteres blant danske politikere om hvor SAS sitt hovedkontor skal ligge. Hvis realiteten er at SAS sitt nye navn blir DAS – det vil si Dansk Alt Sammen – så er København det naturlige stedet for selskapets ledelse.

Hans Jørgen Elnæs, luftfartsanalytiker til danske borsen.dk som først omtalte saken.

Pressefoto: CPH

Til tross for utfallet er det i hovedsak de sosialdemokratiske og borgerlige liberale som har tatt stilling, så det er ingen politisk konsensus om å flytte hovedkvarteret til København. Fremfor alt ville det innebære politisk

Jacob Pedersen Sydbank. PR Foto.

innblanding i selve driften av flyselskapet, noe de andre partiene mener bør unngås. Luftfartsekspert og aksjeanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank mener det rett og slett er «en dårlig idé». Han tror også at SAS på sikt vil få nye hovedeiere som etter alt å dømme vil ha en større eierandel enn den danske staten med inntil 30 prosent, og i så fall vil de ha en avgjørelse i saken.

Heller ikke SAS selv virker opptatt av ideen. Styreleder Carsten Dilling mener det bør være rasjonelle, økonomiske hensyn som avgjør.

Styreleder Carsten Dilling. Foto SAS

I tillegg er det dyrt å flytte et hovedkontor.

På den andre siden har SAS nylig sikret seg forkjøpsrett til en rekke eiendommer rundt Kastrup flyplass. Noen av byggene skal benyttes tekniske formål, men porteføljen omfatter også en stor kontoreiendom. Det siste ordet er med andre ord ikke sagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: