Flyplass

Nyheter fra Finavia i Helsinki – nå kan du ta med to liter væske gjennom security

Finavia
Pressefoto: Finavia.

På flyplassen i Helsinki kan du nå ha med deg to liter flytende væske i håndbagasjen, og få det helt lovlig gjennom sikkerhetskontrollen. Finavia har installert nytt utstyr.

Å reise via Helsingfors lufthavn (HEL) ble enda enklere fra og med denne uken. Et moderne sikkerhetskontrollutstyr installeres på flyplassen. Takket være dette kan vi nå tillate transport av væskebeholdere større enn hundre milliliter, som én-liters vannflasker og andre større beholdere, i håndbagasje, sier Finavias sikkerhetssjef Ari Kumara.

Finavia har nå avsluttet et prosjekt som tok sikte på en jevnere og mer stressfrie sikkerhetskontroll. Prosjektet ble gjennomført i to faser.

I den første delen, sommeren 2022, åpnet Finavia en helt ny sikkerhetskontroll på Helsingfors lufthavn. De åtte toppmoderne sikkerhetskontrolllinjene bruker ny teknologi basert på datatomografi. Takket være de nye skannerne, trenger ikke lenger væsker og elektronikk å fjernes fra håndbagasjen.

Den andre fasen av prosjektet fant sted i juni 2023. Åpning av ytterligere to sluser ble åpnet på Helsinki og alle ti godkjennes. På denne måten utnyttes nå mulighetene til den nye teknologien fullt ut og Finavia kan øke mengden væske som kan fraktes i håndbagasjen til to liter per passasjer.

Finavia har installert nytt utstyr

Kumara forteller at det nye utstyret kun er i bruk i sikkerhetskontrollen i avgangshallen på Helsingfors lufthavn. Gjeldende væskerestriksjoner fortsetter å gjelde for passasjerer som reiser fra Finavias regionale flyplasser og passasjerer som passerer sikkerhetskontrollen for transferpassasjerer på lufthavnen.

Tilsvarende ny teknologi brukes foreløpig kun på et svært begrenset antall store europeiske flyplasser og på noen flyplasser i USA. Siden passasjerer kan møte ulike sikkerhetskontrollprosedyrer på ulike stadier av reisen, bør de være forberedt og følge flyplassspesifikke instruksjoner nøye.

Finavia er et finsk statsaksjeselskap som driver lufthavner og leverer lufttrafikktjenester.Finavia eier 24 lufthavner, hvorav den største er Helsingfors–Vanda lufthavn.

Luftfartstilsynet tok i 2006 det nye navnet Finavia. Samtidig ble flysikkerhetsforvaltningen overført til en helt egen statlig etat, Luftfartsverket. Finavias rolle forsterkes ytterligere . Organisasjonen kontrollerte infrastrukturen og flykontrolltjenestene på 25 flyplasser.

2 comments

Comments are closed.