Flyselskap

Flyselskapet BRA søker om selskapsrekonstruksjon – igjen

selskapsrekonstruksjon
Pressefoto: BRA.

Flyselskapet BRA, også kjent som Braathens Regional Airlines, med Bromma flyplass som hjemmebase, har nylig sendt inn en søknad om selskapsrekonstruksjon. Denne overraskende utviklingen er et svar på de negative påvirkningene selskapet har opplevd som følge av den svake svenske kronen. Dette er andre gang selskapet søker rekonstruksjon på de siste 3 årene.

BRA har etablert seg som et betydelig regionalt flyselskap og har vært en viktig del av det svenske flylandskapet. Med fokus på å betjene mindre flyplasser og forbedre tilgjengeligheten i Sverige har selskapet vært en kritisk lenke for mange reisende.

Imidlertid har de siste valutaendringene kastet en skygge over BRA’s fremtid. Den svenske kronen har opplevd langvarig svakhet i forhold til andre valutaer, og dette har skapt betydelige utfordringer for selskapet. Valutaendringer kan påvirke selskaper på mange måter, inkludert økte kostnader for drivstoff og leasingavtaler for fly.

I sin søknad om selskapsrekonstruksjon gir BRA uttrykk for at de har blitt “kraftig negativt” påvirket av disse valutaeffektene. Rekonstruksjonen kan ses som et forsøk på å ta kontroll over den økonomiske situasjonen. Og deretter finne en bærekraftig løsning for selskapets fremtid. Dette kan også gi selskapet muligheten til å forhandle om avtaler og gjenopprette økonomisk stabilitet.

Selskapsrekonstruksjon – kroken på døra ?

Det er viktig å merke seg at selskapsrekonstruksjon ikke nødvendigvis betyr at selskapet vil opphøre med sin virksomhet. Det er i stedet en prosess som tar sikte på å hjelpe selskaper med å overvinne økonomiske utfordringer og komme seg. Dette kan innebære forhandlinger med kreditorer, endringer i forretningsmodellen eller andre tiltak for å skape en bærekraftig fremtid.

BRA har vært et viktig flyselskap for mange som er avhengige av regionale flyreiser og har gjort betydelige anstrengelser for å forbedre tilgjengeligheten i Sverige. Mange håper at selskapet vil klare å overvinne de nåværende utfordringene og fortsette å tilby tjenestene sine i fremtiden.

Det gjenstår å se hvordan søknaden om selskapsrekonstruksjon vil utvikle seg og hvilke tiltak som vil bli tatt for å støtte BRA. Forhåpentligvis kan dette skrittet bidra til å sikre at det svenske regionale flylandskapet fortsetter å være mangfoldig og tilgjengelig for alle som trenger det.


Kort om selskapsrekonstruksjon

Selskapsrekonstruksjon er et verktøy for selskaper som opplever midlertidige økonomiske vanskeligheter, men som på lang sikt har gode muligheter for å overleve. Tingretten godkjenner bedriftsrekonstruksjon hvis selskapets livskraft kan sikres gjennom prosessen. I løpet av en rekonstruksjon er det vanlig å redusere gjeld, forhandle om avtaler og tilføre ny kapital. Driften fortsetter som normalt, og kundene påvirkes ikke. Allerede ved søknaden om bedriftsrekonstruksjon får selskapet beskyttelse mot konkurs, samt hindrer at avtaleparter hever avtaler.

En søknad om bedriftsrekonstruksjon gjelder vanligvis for tre måneder, med mulighet for forlengelse i perioder på tre måneder av gangen. Selskapets ambisjon er at rekonstruksjonen skal være fullført i løpet av første kvartal 2024.

Selskapene som inngår i konsernet og har søkt om bedriftsrekonstruksjon er: Braathens Regional Airlines (BRA) AB, Braathens Crew AB, Braathens International Airways AB, Braathens Regional Airways AB, BRA Sverige AB, Braathens Support AB og Braathens People AB.