Flyselskap

Familie strandet på Svalbard – SAS betaler hjemreisen med privatfly

De aller fleste privatfly
Foto: Pixabay.com

En polsk familie måtte benytte seg av et privatfly fra Svalbard under SAS-streiken som fant sted i fjor sommer. Nå har flyselskapet bidratt betydelig til å dekke kostnadene, som beløp seg til over en million norske kroner.

Familien, bestående av ti personer, befant seg på Svalbard da de mottok den hjerte knusende beskjeden om at en nær slektning hadde gått bort. I lys av denne triste situasjonen, hastet det med å komme seg tilbake til Polen tidlig i juli i fjor, ifølge rapporter fra Dagens Juridik.

Situasjonen tvang dem til å søke etter raske løsninger, og det var ingen andre tilgjengelige alternativer. Den private flyreisen ble til slutt en realitet til en pris av 90 000 euro, som tilsvarer over én million norske kroner.

For å få dekket kostnadene gikk familien til rettssak ved Solna tingrett i Sverige. I mars i år utbetalte SAS en million kroner til familien. Imidlertid var saken ikke avsluttet på dette tidspunktet, ifølge bransjebladet. Flyselskapet hevdet at utbetalingen var en feil og insisterte på å kun dekke 400 euro per passasjer.

Familien får beholde 805 000 kroner – privatfly

Nå har partene inngått et forlik. Forliket innebærer at familien vil refundere 200 000 kroner til SAS og dermed motta omtrent 805 000 kroner. Forliket har blitt godkjent av tingretten.

“Flypassasjerforordningen er en sterk forbrukerbeskyttelseslov. Den er utformet for å gi betydelig beskyttelse for flypassasjerer. Jeg har argumentert for at SAS ikke kan forlate passasjerer, inkludert noen mindreårige, fullstendig på egen hånd på en øy i det nordlige ishavet, uten engang å tilby hotellopphold. Dette gjelder spesielt så lenge streiken pågikk i fjor. Jeg mener at SAS burde ha brukt kapasiteten de hadde tilgjengelig gjennom egne datterselskaper som ikke var i streik, eller leid ekstern kapasitet, for å transportere de strandete passasjerene tilbake fra Svalbard. Det er en betydelig forskjell når flyreiser blir kansellert i København, London eller Paris. Der har man andre flyselskaper, tog, busser og biler som alternative transportmidler, men ikke fra Svalbard. Der er det ingenting, bare isbjørner.