Bonus Program Flyselskap

British Airways går over til revenue basert Avios-opptjening

revenue basert
LONDON, UK:
British Airways A350 at London Heathrow on 29 July 2019
(Picture by Nick Morrish/British Airways)

British Airways har nå endret måten medlemmer av sitt Executive Club tjener Avios-poeng på, til et revenue basert system. Dette betyr i praksis at opptjening av Avios nå er basert utelukkende på hvor mye du bruker, i stedet for hvor mange miles du flyr.

Overgangen, som ble kunngjort flere måneder siden, trådte i kraft onsdag, selv om alle som bestilte billetter før 18. oktober fremdeles vil tjene Avios basert på det gamle systemet.

Det nye inntektsbaserte systemet blir bredt sett på som en nedgradering, noe som vil gjøre det vanskeligere for folk å tjene Avios. Imidlertid har British Airways forsøkt å vinkle nyheten positivt, ved å si at de anslår at de vil ende opp med å dele ut 20% flere Avios-poeng.

BA’s sjefskommersielle direktør, Colm Lacy, har åpent innrømmet at flyselskapet simpelthen kopierer det mange av konkurrentene allerede har gjort. Han sier at det nye inntektsbaserte systemet er “i tråd med andre flyselskaper og lojalitetsprogrammer”.

Faktisk byttet BA’s søsterflyselskap, Iberia, til inntektsbasert Avios-opptjening i fjor, så det var bare et spørsmål om tid før British Airways fulgte etter. Uten tvil var det BA’s elendige IT-systemer som hindret en tidligere overgang til inntektsbasert opptjening.

Som mange flyselskaper prøver BA å lede så mye hverdagslig bruk gjennom sine kanaler for å oppmuntre til Avios-opptjening. Dette inkluderer British Airways-samarbeidskredittkort fra American Express, Avios eStore og konvertering av Nectar-poeng til Avios.

Hvordan fungerer det nye revenue basert systemet?

Fra 18. oktober vil antallet Avios du tjener, være basert på hvor mye du bruker på billettprisen og på selskapets pålagte avgifter på flyvninger med British Airways, American Airlines og Iberia.

I tillegg vil Avios også bli tildelt for oppgradering av setekategori, forhåndsbetalte setereservasjoner og ekstra bagasje på flyvninger med British Airways og Iberia (men ikke på American Airlines-flyvninger).

Antallet Avios du tjener per £ eller € brukt, vil avhenge av din status innenfor Executive Club og om du reiser med British Airways, American Airlines eller Iberia.

For British Airways og American Airlines-flyvninger – revenue basert

  • Blue medlemmer tjener 6 Avios per kvalifiserende £
  • Bronze medlemmer tjener 7 Avios per kvalifiserende £
  • Silver medlemmer tjener 8 Avios per kvalifiserende £
  • Gold medlemmer tjener 9 Avios per kvalifiserende £

For flyvninger markedsført av Iberia:

  • Blue medlemmer tjener 5 Avios per kvalifiserende €
  • Bronze medlemmer tjener 6 Avios per kvalifiserende €
  • Silver medlemmer tjener 7 Avios per kvalifiserende €
  • Gold medlemmer tjener 8 Avios per kvalifiserende €

Hva med flyvninger med andre flyselskaper?

Det nye inntektsbaserte opptjeningssystemet gjelder kun for flyvninger markedsført av American Airlines, British Airways og Iberia.

Flyvninger markedsført av andre Oneworld-flyselskaper vil fortsatt tjene Avios basert på setekategori og antall flydde miles. British Airways har imidlertid antydet at dette kan endre seg på et tidspunkt i fremtiden.

Vil dette påvirke måten passasjerer tjener statuspoeng?

Det korte svaret er nei. Statuspoeng, som teller mot kvalifikasjon for elite-status, vil fortsatt være basert på hvor langt du flyr, ikke hvor mye du bruker.

I motsetning til noen flyselskaper, teller hverdagslig bruk gjennom co-branded kredittkort ikke mot kvalifikasjon for elite-status.