Flyselskap

Emirates landet storavtale om 11 millioner liter miljøvennlig flydrivstoff (SAF)

11 millioner liter
Pressefoto: Emirates.

Emirates og Neste tar nye skritt i retning en mer klimavennlig luftfart når de nå inngår en avtale om forsyning av over 11 millioner liter med blandet SAF.

Emirates fortsetter å ta steg i sin satsning på sustainable aircraft fuel (SAF). Det nyeste tiltaket er en utvidet avtale med partneren og produsenten av bærekraftig drivstoff, Neste, på over 11 millioner liter med blandet SAF.

Dette er et stort skritt mot kraftig reduserte klimautslipp og en mer bærekraftig luftfartsindustri. Vi jobber kontinuerlig for å støtte og drive frem SAF-produksjon og standardisering, og håper at økt etterspørsel fra oss og andre flyselskaper vil sette fart på produksjonen.

Terje Grue, norgessjef i Emirates.

 

Mengden SAF som skal tas om bord gjennom Neste-avtalen er rekord blant Midtøsten- og Afrika-baserte flyselskaper. Drivstoffet skal leveres i 2024 og 2025 til benyttelse i Emirates sine flyvninger med avgang fra Amsterdam Schiphol og Singapore Changi flyplasser.

SAF-drevne flyvninger til Oslo

Den første Emirates-maskinen med SAF blandet med vanlig flydrivstoff på tankene, tok av fra Chicago i 2017. I dag opererer selskapet flyvninger fra Oslo, Lyon og Paris med blandet drivstoff.

Blandingen i avtalen med Neste vil inneholde over 3,76 millioner liter ren SAF. Dette utgjør en blandingsrate på over 30 prosent ren SAF kombinert med vanlig Jet A-1 drivstoff. I sin rene form kan SAF redusere karbonutslipp fra luftfart med opptil 80 prosent i forhold til bruk av vanlig flydrivstoff over hele drivstoffets levetid.

11 millioner liter  – i retning av 100 prosent SAF

Emirates har vært en pådriver for flere bransje- og UAE-regjeringsarbeidsgrupper. Selskapet er i kontinuerlig dialog med en rekke interessenter for å bidra til å øke produksjonen og forsyningen av SAF.

Selskapet har blant annet bidratt til betydelige fremskritt mot standardisering og fremtidig godkjenning av 100 prosent SAF-drevne flyvninger. Tidligere i år gjennomførte flyselskapet sammen med Neste og andre bransjeaktører den første vellykkede 100 prosent SAF-drevne demonstrasjonsflyvningen i regionen. Her ble en Boeing 777-300ER fylt med 100 prosent SAF på én motor.

I tillegg inngikk flyselskapet nylig en avtale med Shell Aviation om en leveranse på mer enn 1,1 millioner liter av det mer klimavennlige flydrivstoffet. Første leveranse forventes før nyttår, og kommer Emirates-maskiner som skal tanke på Dubai International Airport til gode.