Flyselskap Sky Team

Privatiseringen av ITA Airways: Lufthansa sikrer europeisk konkurranse

Sky Team ITA Airways
Foto: Ita Airways.

Det grønne lyset fra Europeisk konkurransetilsynet for privatiseringen av det italienske flyselskapet ITA Airways er nært knyttet til det faktum at Lufthansa har kjøpt en eierandel på 41% (325 millioner euro) i kapital i det italienske flyselskapet, garanterer rettferdig konkurranse i lufttransportmarkedet i det gamle kontinentet. Det er ulike problemstillinger som må løses, og av denne grunn forventes en løsning først i starten av 2024.

Vi er trygge på at det kan avsluttes ved begynnelsen av neste år.

Carsten Spohr, CEO hos Lufthansa.

Samtalene mellom ledelsen i det tyske flyselskapet, det italienske finans- og økonomidepartementet (MEF) og Brussel fortsetter.

Det Europeiske konkurransetilsynet skulle etter planen avgi en endelig avgjørelsen om den foreslåtte overtakelsen av Lufthansa innen utgangen av 2023. Imidlertid må innvirkningen av avtalen med ITA vurderes: transatlantiske ruter og flyplassspor i Tyskland og Italia står under lupen. Derfor tar tyskerne seg god tid: den offisielle meldingen til Brussel er ennå ikke sendt. Også fordi dette oppkjøpet representerer et grunnleggende skritt for Lufthansa på veien mot transformasjonen til en “global flyselskapsgruppe.”

Pressefoto: Alitalia

ITA Airways

Alitalia ble grunnlagt i 1947, men måtte gi seg etter mange år med økonomiske vansker.

Alitalia har ikke tjent penger siden 2002, og en rekke forsøk på å rette skuta slo feil, inkludert forsøk på salg til Delta Air Lines og Lufthansa.

Flyselskapet ble privatisert i 2008, men tjente fortsatt ikke penger og måtte stadig ha massiv statlig hjelp. Til slutt ble det erklært konkurs i 2017. To statslån ble stanset av EU, og koronaviruset i 2020 var siste strå før det ble nasjonalisert på nytt som et nytt selskap under navnet ITA. I 2021 ble selskapet lansert som det nye statlige selskapet Trasporto Aereo (ITA) som tok over restene av Alitalia.

ITA Airways ble medlem av SkyTeam-alliansen i oktober 2021, og dette styrker ytterligere selskapets globale tilknytning og kapasitet. Nå blir det kanskje inn i Star Alliance ?