Flyselskap

Virtuell Cockpit: Lufthansa og Airbus presenterer digital opplæringsteknologi

digital opplæringsteknologi
Foto: Lufthansa / Airbus.

Under Forbundsregjeringens Digitale Summit i Jena den 20. og 21. november, vil Lufthansa Group og Airbus presentere en ny digital opplæringsteknologi for piloter – Virtual Procedure Trainer. Dette innovative verktøyet gir piloter en autentisk opplevelse av et flycockpit i 3D ved hjelp av VR-briller og en bærbar datamaskin.

Tradisjonelt har piloter trent på standard operasjonsprosedyrer i simulatorer. Men med Virtual Procedure Trainer kan denne opplæringen gjennomføres mer effektivt og bærekraftig. Den realistiske gjengivelsen hjelper også til med å forberede pilotene på senere faser i opplæringsprogrammet, og innholdet kan gjentas så ofte som nødvendig for den enkelte pilot.

Flere politikere forventes å besøke Lufthansa Group og Airbus sin felles utstillingsstand for å få mer informasjon om VR-cockpitopplæring. Blant de forventede gjestene er Dr. Volker Wissing, føderal minister for digitalisering og transport, Stefan Schnorr, statssekretær ved det føderale ministeriet for digitalisering og transport, Dr. Franziska Brantner, parlamentarisk statssekretær ved det føderale ministeriet for økonomi og klima, og Daniela Kluckert, parlamentarisk statssekretær for føderal minister for digitalisering og transport.

Digital opplæringsteknologi

Matthias Spohr, administrerende direktør i Lufthansa Aviation Training, uttaler: «Forbundsregjeringens Digitale Summit er den perfekte anledningen til å presentere disse nye opplæringsalternativene for piloter. Som lanseringspartner av den virtuelle cockpiten, bringer vi digital fremgang til live sammen med Airbus. På denne måten etablerer Lufthansa Aviation Training nye standarder for opplæringskonsepter når det gjelder kvalitet og innovasjon.»

Fabrice Hamel, visepresident for Airbus Flight Operations & Training, sier: «Vi ser tilbake med tilfredshet på samarbeidet vårt med Lufthansa Aviation Training og er veldig fornøyde med den positive tilbakemeldingen vi får. Virtual Procedure Trainer formidler komplekst opplæringsinnhold på en levende måte og kan brukes uten begrensninger når det gjelder tid og sted. På denne måten gir den optimal støtte til piloter for å forberede og utvide opplæringsinnholdet sitt, og blir dermed et uunnværlig verktøy for å øke kompetanse og sikkerhet i lufttrafikken.»

digital opplæringsteknologi
Foto: Lufthansa (LAT) & Airbus.

VR briller & laptop til digital opplæringsteknologi

Foreløpig kan VR-brillene simulere cockpiten til A320-familien, en av de mest populære passasjerflyene for korte og mellomdistanseflyvninger. I fremtiden vil programvaren kunne gjengi ytterligere flytyper, som A330- og A350-langdistanseflyene. Avhengig av videre utvikling av maskinvaren forventes det at systemet kan brukes fleksibelt på ulike steder. Programvaren kan brukes med VR-utstyr og også via en iPad-app som et supplement.

De to første VR-oppsettene er allerede vellykket installert i Frankfurt og Wien. I en testfase som undersøker brukeraksept og programvare- og maskinvarpotensial, undersøkes om VR-løsningen kan integreres på best mulig måte i Lufthansa Group sitt opplæringsmiljø. Lufthansa Aviation Training, Lufthansa Group Airlines og Airbus samarbeider tett om videreutviklingen av programvaren. Målet er å integrere den i typegodkjenningskurset for alle piloter av de støttede flytypene.

pilotskole digital opplæringsteknologi
Foto: Lufthansa.

Om Lufthansa Aviation Training (LAT)

Lufthansa Aviation Training GmbH (LAT) er et av de ledende selskapene innen flyopplæring med kompetanse innen opplæring og videreutdanning av cockpit- og kabinepersonell ved ti opplæringssteder. Selskapet sysselsetter rundt 800 personer på ulike treningssteder. Hovedkontoret er på München flyplass. Kundeporteføljen inkluderer over 250 nasjonale og internasjonale anerkjente flyselskaper, inkludert Lufthansa Group Airlines. Lufthansa Aviation Training har nesten 200 treningsenheter i treningsflåten sin. Inkludert fly for pilotopplæring, flysimulatorer av alle vanlige flytyper for pilotopplæring og nød- og serviceoppsetninger for opplæring av flyvertinner. Under merkenavnet European Flight Academy (EFA) samler Lufthansa Aviation Training alle Lufthansa Group flyskoler.