Flyselskap

Boeings første kvartal peker nedover

Boeing vs. Airbus første
Foto: Boeing

Boeing leverte 83 fly under årets første tre måneder, og med flertallet av dem Boeing 737. Den lavere leveringstakten skyldes den amerikanske luftfartsmyndighetens sterke overvåkning av Boeings anlegg etter en rekke hendelser med selskapets fly.

Boeings flyleveranser falt til 83 fly i første kvartal, hvorav 29 var i mars. Dette kan sammenlignes med 130 leverte fly i første kvartal 2023. Av de 83 flyene besto 67 av 737, tre av 767 og tretten av 787. Ingen 777 ble levert.

Til tross for alle problemene fortsetter Boeings kunder å bestille fly, bare i mars ble det bestilt 111 fly. 85 av disse var 737 MAX, bestilt av American Airlines.

Siden hendelsen med Alaska Airlines-flyet som mistet en dørplugg den 5. juni, har Boeing vært i en katastrofesituasjon. Amerikanske ulykkesgranskere konkluderte med at dørpluggen manglet bolter som skulle holde døren på plass. Siden ulykken har Federal Aviation Administration inspisert Boeings produksjon av 737 MAX og stoppet all produksjonsøkning til Boeing har fått kontroll over kvalitetsprosedyrene sine.

Første kvartal

Dette betyr i praksis at Boeing ikke vil produsere mer enn 38 737 per måned i den nærmeste fremtiden. Flere flyselskaper har kritisert de forsinkede flyleveransene, noe som blant annet resulterte i at Boeings administrerende direktør Dave Calhoun kunngjorde at han vil gå av ved årets slutt. Boeing har også avsatt styrelederen og lederen for kommersielle fly.

Alaska Airlines kunngjorde forrige uke at de mottok 160 millioner dollar i kompensasjon fra Boeing i løpet av første kvartal, knyttet til at deres 737 MAX-9 ble satt på bakken etter hendelsen med dørpluggen.