Flyselskap Star Alliance

Air France-KLM fortsatt interessert i TAP Air Portugal overtakelse

fortsatt interessert i TAP
Foto: TAP Air Portugal

Til tross for rykter om at Air France-KLM hadde mistet interessen for å kjøpe Star Alliance selskapet TAP Air Portugal  på grunn av den nylige politiske ustabiliteten i det europeiske landet. 

Air France-KLM-flygruppen bekreftet at grupperingen er “svært interesserte” holdning til å potensielt kjøpe TAP Air Portugal som en del av regjeringens initiativ for å reprivatisere det nå statseide selskapet.

En kilde innenfor gruppen informerte Spanias EFE nyhetstjeneste: “Air France-KLM-gruppen overvåker nøye situasjonen i Portugal. Som tidligere uttalt, er vi svært interessert i TAP-privatiseringsprosjektet og venter spent på de neste stegene.” Dette markerer en betydelig reversering fra tidligere rapporter som antydet at gruppen hadde forlatt kjøpet på grunn av politiske usikkerheter i Portugal.

For øyeblikket eier den portugisiske staten hele kapitalen til TAP, etter å ha økt sin andel da flyselskapet møtte utfordringer på grunn av Covid-19-pandemien.

Reprivatiseringsprosessen startet i september i fjor da den forrige sosialistiske regjeringen godkjente salgsbetingelsene. Imidlertid ble den satt på vent etter statsminister António Costas avgang og påfølgende valg. Den nye sentrum-høyre-regjeringens agenda inkluderer å igangsette “prosessen med å privatisere TAPs aksjekapital”, selv om detaljene forblir uklare.

Alle i de tre store alliansene har utvist interesse for kjøp av det portugisiske flyselskapet TAP.

I tillegg til Air France-KLM har den spansk-britiske gruppen IAG, morselskapet til Iberia, British Airways og Vueling og Tysklands Lufthansa uttrykt sin interesse.

Flyselskapet har mottatt omtrent 37 milliarder kroner i statlig støtte. Et beløp den tidligere statsministeren António Costa erkjente er lite sannsynlig å bli gjenopprettet gjennom en salgsavtale.

Business Class Oslo
TAP Airbus A330-900neo. Pressefoto: TAP.

Fortsatt interessert i TAP – flåte på nesten 100 fly

IAG og Air France har visst særlig stor interesse for TAP Air Portugals tilstedeværelse på markeder som Afrika og Brasil. Flåten til TAP Air Portugal består ifølge Planespotters.net av totalt 99 fly. En stor del av flåten består av de nyere neo-modellene fra Airbus. TAP Air Portugal ble grunnlagt i 1945 og har hovedbase og hovedkvarter i Lisboa. Antallet ansatte er rundt 6 600. I 2023 hadde 15,9 millioner passasjerer – en vekst på 15,2 prosent sammenlignet med året før.