Flyselskap Oneworld

Kabinbesetningen i American Airlines avviser lønnsøkning på 17%

Kabinbesetningen i American Airlines
Foto: American Airlines.

Kabinbesetnings fagforening i American Airlines har avvist selskapets forslag om å øke lønningene med 17%. Nå forbereder de seg på en mulig streik.

Fagforeningen som representerer kabinbesetningen i American Airlines har avvist selskapets tilbud om en 17% lønnsøkning. Tidligere tilbød American Airlines’ administrerende direktør, Robert Isom, en lønnsøkning på 17% til flyvertinnene i et forsøk på å avverge en mulig streik. I en video sendt til de kabin-ansatte på onsdag, fortalte Isom også at selskapet ville revidere formelen for høyere profit-sharing (overskudds deling).

“Vi kommer tilbake til forhandlingsbordet med ledelsen i AFPA (Association of Professional Flight Attendants) neste uke, og en avtale er innen rekkevidde,” sa Isom i videoen. “Men jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta å komme i mål, og jeg vil ikke at en dag til skal gå uten å øke lønningene deres.”

Streikeforberedelser

Fagforeningen som representerer American Airlines kabin-ansatte sier at de ønsker en fullstendig kontrakt. “Dette er ikke første gang ledelsen har tilbudt en lignende idé, som den kortsiktige kontrakten tidligere i år,” sa APFA i en uttalelse. “APFA’s posisjon har vært at besetningen ønsker og trenger en fullstendig kontrakt.”

Styret i APFA avviste enstemmig American Airlines tilbud.

Ledelsen bør fokusere på å nå en avtale med APFA i stedet for å finne på ordninger for å lette presset.

Fagforeningens nasjonale ledere og styre i en uttalelse.

Kabinbesetningen i American Airlines  – nærmere en Streik

Forhandlingene mellom American Airlines’ besetning og ledelsen har stått stille i flere måneder og intensiveres nå etter hvert som fagforeningen vurderer streik. På onsdag kunngjorde APFA at de vil åpne et streikekommando-senter.

Ettersom flyselskaper faller under Railway Labor Act, er det vanskeligere for deres ansatte å streike. National Mediation Board, som overvåker forhandlingene under RLA, må godkjenne fagforeningens forespørsel om streik. Før APFA-medlemmer kan streike, må de vente ut en 30-dagers avkjølingsperiode.

Foto: United Airlines.

Andre flyselskapers situasjon

Andre flyselskaper er også midt i spennende forhandlinger med sine kabinverters fagforeninger. Alaska Airlines og United Airlines forhandler fortsatt med sine flyvertinner. Delta Air Lines’ kabinverter er midt i en fagforeningskampanje for å bli med i Association of Flight Attendants.

Southwest Airlines har nettopp nådd en avtale med sine ansatte om en lønnsøkning på 22,3%.

Kritisk for American Airlines

De fastlåste forhandlingene mellom American Airlines’ flyvertinner og ledelsen har blitt et kritisk punkt for selskapet. Etter at sjef for kommersiell virksomhet, Vasu Raja, plutselig forlot selskapet forrige uke, skrev TD Cowen-analytiker Helane Becker at American Airlines må komme til enighet med sine ansatte snarest.

Det tar altfor lang tid å få dette gjort. Selskapet og kabin-vertene er i mekling. Vi tror National Mediation Board (tilsvarende Riksmekleren) mister tålmodigheten med begge parter basert på ulike rapporter.

Under et aksjonærmøte onsdag morgen fortalte Robert Isom, “Vi er forpliktet til å betale alle våre teammedlemmer godt og konkurransedyktig,” når han ble spurt om statusen på forhandlingene med de kabin-ansattte.

Forhandlingene mellom fagforeningen og ledelsen skal gjenopptas 10. juni, og APFA har sagt at noen av hovedtemaene i forhandlingene vil være “økonomi og ledelsens krav om planleggingskonsesjoner.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.