Article Tips

1 av 4 reisende frykter ekstremvær i sommer

En landsdekkende undersøkelse viser at en fjerdedel av nordmenn som skal til utlandet i sommer, er bekymret for ekstremvær og naturkatastrofer. Foto: Espen Bierud/Unsplash

Mange tar likevel sjansen på å dra til utlandet. 37 prosent, tilsvarende 1,6 millioner nordmenn planlegger en ferietur utenlands i sommer.

Det viser en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind. Blant de som skal utenlands, er det 25 prosent som oppgir at de frykter ekstremvær og naturkatastrofer, og det er en klar overvekt av kvinner som er bekymret.

I fjor sommer var det flere reisende som ble rammet av hetebølger. Mange husker sikkert de dramatiske bildene fra skogbrannene i Hellas, og og det bidrar kanskje til bekymring hos noen.

Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Risiko for forsinkelser 

For å være godt forberedt, er det lurt å sette seg inn i hva forsikringen dekker før avreise. Det er noen hendelser som typisk kan oppstå som følge av ekstremvær, ifølge skadeforebyggeren.

– Ofte ser vi at ekstremvær medfører forsinkelser. Forsikringen dekker forsinkelser som skyldes værforhold, med forutsetning om at det ikke er mulig å reise videre samme dag. Husk at du aller først må ta kontakt med reisearrangør og flyselskap for å undersøke hva de dekker, opplyser Hofstad-Nielsen.

Ekstremvær i sommer -følg reiseråd

Hvis reisegodset ditt blir ødelagt, du selv blir skadet eller må evakuere fra stedet du er på, kan forsikringen dekke merutgiftene dine.

– Dette så vi behov for da skogbrannene herjet i Europa i fjor sommer. Blir det behov for evakuering, forholder vi oss alltid til råd fra lokale myndigheter og Utenriksdepartementet (UD), forklarer Hofstad-Nielsen.

Hvis stedet du skal reise til er ubeboelig som følge av en værhendelse, og reiseoperatør ikke kan bistå med ny reise, kan forsikringen dekke en avbestilling av reisen.
– Men merk at vi også her forholder oss til råd fra lokale myndigheter og UD, påpeker skadeforebyggeren.

Hva hvis turen din nærmer seg, og frykten for ekstremvær tar overhånd. Er det da mulig å få dekket en avbestilling av reisen?

– Reiseforsikringen dekker det som skjer uventet og akutt. Hvis du bare ombestemmer deg, vil du dermed ikke få igjen penger på reiseforsikringen. Men du kan alltids kontakte reiseoperatør og undersøke om det er muligheter for å få penger tilbake, tipser Hofstad-Nielsen.

Hendelser som kan oppstå ved ekstremvær: 

  • Forsinkelse
  • Ødelagt reisegods
  • Skade på deg selv
  • Evakuering
  • Avbestilling av reise

Gode råd i forbindelse med ekstremvær: 

  • Følg med på værmeldingen
  • Hold deg oppdatert på lokale myndigheters råd
  • Husk å beregne god tid til forhåndsbetalt transport
  • Husk reiseforsikring!