Flyselskap SkyTeam Star Alliance

EU-kommisjonen gir “grønt lys” for Lufthansa Groups deltakelse i ITA Airways

Lufthansa Groups deltakelse
Lufthansa Groups deltakelse i ITA styrker luftfarten i Europa. Foto: ITA airways / Skyteam.

Carsten Spohr, administrerende direktør i Deutsche Lufthansa AG, sier: “Godkjenningen fra Brussel er utmerket nyhet for ITA Airways og Lufthansa, og spesielt for alle passasjerer som flyr til og fra Italia. Vi ser frem til å ønske ITA Airways og deres fremragende ansatte velkommen som et nytt medlem av vår flyfamilie veldig snart. Beslutningen er også et tydelig signal for sterk luftfart i Europa, som kan hevde seg i global konkurranse.”

Nytt partnerskap og investering

Lufthansa Group, det italienske økonomi- og finansdepartementet (MEF) og ITA Airways har uttrykkelig ønsket EU-kommisjonens godkjenning under konkurranselovgivningen velkommen. Med denne godkjenningen fra konkurransemyndighetene, er veien nå klar for oppkjøp av en minoritetsandel på 41 prosent i ITA Airways (Italia Trasporto Aereo S.p.A.) og det påfølgende oppkjøpet av de resterende aksjene av Deutsche Lufthansa AG for en kapitaltilførsel på 325 millioner euro, som ble avtalt allerede i mai 2023. Investeringen vil bli gjennomført gjennom en kapitaløkning. Transaksjonen forventes å bli fullført i fjerde kvartal 2024. Dette krever både den forutgående implementeringen av avhjelpene forhandlet med EU-kommisjonen og godkjenning fra andre konkurransemyndigheter utenfor EU.

Lufthansa Groups deltakelse
Foto: Pressemelding Lufthansa.

Integrasjon i Lufthansa Group

Etter fullføringen vil ITA Airways bli det femte nettverks flyselskapet som integreres tett med Lufthansa Group, samtidig som de beholder sitt merkenavn ITA Airways. Som en del av det vellykkede multi-hub, multi-airline og multi-brand systemet etablert av Lufthansa Group, vil det italienske flyselskapet utnytte mange synergier, for eksempel innen verdensomspennende salg, lojalitetsprogrammet Miles & More, samt ved kjøp av fly og drivstoff.

Økonomisk styrking og utvidelse

Dette vil styrke og videreutvikle den økonomiske situasjonen til ITA Airways. Italia vil bli Lufthansa Groups femte “hjemmemarked”. Det vil da være Lufthansa Groups nest største marked i inntekter etter Tyskland og USA. Italia er allerede det nest viktigste markedet for selskapet utenfor dets hjemmemarkeder etter USA. Når det gjelder bruttonasjonalprodukt, er Italia den tredje største økonomien i Europa med en sterkt eksportorientert økonomi og en av de mest populære feriedestinasjonene i verden.

Rask implementering og forbedret tilbud

Lufthansa Group og ITA Airways planlegger en rask integrasjon. ITA Airways, med sine nesten 5,000 ansatte, vil gjøre bedriftskulturen i Lufthansa Group enda mer internasjonal og mangfoldig. Roma-Fiumicino vil bli Lufthansa Groups sjette og geografisk sørligste knutepunkt. I fjor ble flyplassen tildelt fem Skytrax-stjerner.

Forbedret rutenettverk

Umiddelbart etter fullføringen skal rutenettene kobles sammen gjennom codesharing slik at kundene kan kombinere flyselskapenes tilbud. Dette vil skape over 1,000 nye transfermuligheter, noe som gir mange flere alternativer til destinasjoner i Sør-Amerika, Nord-Afrika og Midtøsten spesielt. ITA Airways vil også styrke konkurransen i Italia, som for tiden er preget av en overlegen posisjon av lavprisselskaper.

Lufthansa Groups deltakelse – fullt fokus på kvalitet og service

ITA Airways fokuserer allerede på kvalitet og en premium tilnærming med en italiensk servicekultur. Medlemmer av det eksisterende lojalitetsprogrammet “Volare” vil også kunne samle eller bruke sine miles med Miles & More fra første dag etter fullføringen. I tillegg vil de respektive loungene være gjensidig tilgjengelige. ITA Airways har som mål å bli med i Star Alliance i nær fremtid. Kommersiell prosesser, IT-systemer og innkjøpsprosesser vil harmoniseres så raskt som mulig for å utnytte de mange synergieffektene.

Lufthansa Groups deltakelse
Foto: Lufthansa.

Carsten Spohr om oppkjøpet

Oppkjøpet av ITA Airways styrker internasjonaliseringen av Lufthansa Group. Vi tilbyr våre gjester et betydelig større utvalg av forbindelser og destinasjoner, og med det 5-stjerners knutepunktet i Roma utvider vi også vårt premiumtilbud og bedre knytter strategiske fremtidsmarkeder sør for ekvator til vårt nettverk. Til tross for omfattende og vidtrekkende innrømmelser, styrker investeringen i ITA Airways Lufthansa Groups posisjon i global konkurranse. Vi vil gjøre ITA Airways til en sterk og vellykket del av vårt selskap og dermed sikre dets fremtid som et internasjonalt flyselskap og sterkt merke. ITA Airways vil støtte oss i å videre utvide vår posisjon som nummer én i Europa.

Forberedelser og godkjenninger

Integreringen av ITA Airways i Lufthansa Groups flynettverk skal starte ved fullføring. Godkjenningen fra myndighetene muliggjør samarbeid mellom ITA Airways og Lufthansa Group på kommersielt og operasjonelt nivå fra datoen for fullføringen av transaksjonen. Frem til da vil begge selskapene fortsette å operere i konkurranse. Etter intensive forhandlinger med EU-kommisjonen, har partene blitt enige om en pakke med innrømmelser. Dette inkluderer i hovedsak overføring av slots på Milano-Linate flyplass til en konkurrent i kortdistanseflyvninger. I “naboflyvninger” mellom Italia og Lufthansa Groups eksisterende hjemmemarkeder, vil denne konkurrenten overta enkelte ruter hvor Lufthansa Group Airlines og ITA Airways fortsatt opererer som konkurrenter i dag. Ytterligere tilførselsflyvninger fra Roma til knutepunkter for europeiske konkurrenter vil også sikre bedre konkurranse på langdistanseruter fra Roma til Nord-Amerika.

Om ITA Airways

ITA Airways ble grunnlagt i november 2020, startet sine operasjoner 15. oktober 2021 og har for tiden rundt 4,860 ansatte. Basert i Roma, transporterte flyselskapet nesten 15 millioner passasjerer i fjor. Flyselskapet har en moderne flåte på 96 Airbus-fly, inkludert 23 langdistanse- og 73 kortdistansefly. Knutepunktet i Roma tilbyr ideelle betingelser for å utvide det felles rute nettverket mot Afrika og Latin-Amerika, og dermed gi kundene forbedrede forbindelser til den sørlige halvkule. ITA Airways betjener for tiden totalt 69 destinasjoner.

Pressemelding: Lufthansa Group.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.