Flyselskap

Frankrike innfører miljøavgift på flyreiser

miljøavgift på flyreiser

Frankrike starter innkreving av miljøavgift på flyreiser mellom 15 kroner og 180 kroner på alle flybilletter fra 2020.

Inntektene skal finansiere transportprosjekter som er mindre forurensende enn flytrafikk, og det er forventet å få inn 182 millioner euro i året, opplyser samferdselsminister Elisabeth Borne.

Differensiert miljøavgift på flyreiser

Økonomiklasse innenfor EU og innenriks i Frankrike får den laveste avgiften på 1,5 euro. I Business class må du som flyr utenfor EU punge ut med opp til 18 euro.

Blant andre EU-land innførte Sverige en tilsvarende avgift i 2018. Her betaler man opp mot 40 euro på toppen av billettprisen.

I Norge har vi også en flypassasjeravgift som ble innført i 2016. I dag koster det 75 kroner i avgift for alle reiser i Europa og 200 kroner for fly som går lenger.

code-share avtale

Om Air France

Air France er et fransk flyselskap med hovedkontor i Paris. Selskapet er et datterselskap av Air France-KLM-gruppen. Selskapet flyr både innenriks og utenlands passasjerflyvninger og fraktruter til 185 destinasjoner i 83 land. Selskapets hovedbaser er på Orly lufthavn og Charles de Gaulle internasjonale lufthavn, begge i Paris, med en mindre base på Saint-Exupéry internasjonale lufthavn i Lyon.

Air France opererer også flygninger i Norge, med ruter fra Oslo lufthavn, Gardermoen til Charles de Gaulle internasjonale lufthavn utenfor Paris.

Air France ble stiftet i 1933 etter en fusjon av flere mindre franske flyselskaper. Selskapet startet ruter til flere europeiske land, samt til de franske kolonier. Under andre verdenskrig flyttet selskapet sine aktiviteter til Casablanca i Marokko. Etter krigen ble selskapet omgjort til et statlig foretak, og den dag i dag eier den franske stat en stor andel i selskapet, selv om staten har solgt seg delvis ut av selskapet i de senere år.

I 1976 begynte selskapet sammen med British Airways flygninger med Concorde-flyet, en flytype de to selskapene fikk lov til at kjøpe for kun £1/stk etter at en lang rekke andre selskaper annullerte sine ordre. Ruten Paris-New York tok 3 timer og 20 minutter med det nye supersoniske flyet. Flygning med Concorde stoppet i 2003, etter at en ulykke ved avgang fra Paris, hvor samtlige om bord døde, fikk omkostningene til å stige, samtidig med at antallet passasjerer falt ytterligere etter terrorangrepene 11. september 2001.

Air France – KLM

Air France fusjonerte med det nederlandske flyselskapet KLM mai 2004, noe som resulterte i selskapet Air France-KLM. Air France-KLM er verdens største flyselskap etter omsetning, og det tredje største i verden (størst i Europa) etter antall passasjer-kilometer.

Air France-KLM er en del av SkyTeam-alliansen sammen med Aeroflot, Delta Air Lines, Aeroméxico, Korean Air, Czech Airlines, og Alitalia. Både Air France og KLM flyr under deres egne navn.