Flyselskap Rutenytt

SAS går mot en enhetsflåte fra Airbus

enhetsflåte fra Airbus
Foto: Wikimedia.com

Det gjør at den siste Boeing 737-600 nå gjør sine siste flyvninger og deretter pensjoneres. Øvrige Boeing fly skal også utfases og det blir en ehetsflåte fra Airbus.

Den er blitt kalt “Little Pig”, og var ifølge enkelte analytikere et feilkjøp fra første stund. Faktisk har ikke Boeing 737-600 blitt rost av markedet siden den så dagens lys på slutten av 1990-tallet. Totalt ble det bygget 69 maskiner, hvorav SAS som var en lanseringskunde, og har fløyet totalt 30 maskiner siden introduksjonen i 1998. Med sine 123 seter i SAS-versjonen var det meningen å erstatte DC-9 på kortere ruter. Maskinen har allikevel betjent det meste av det europeiske rutenettverket.

Men nå er det slutt. I 2019 er de resterende syv maskinene gradvis avhendet, og de siste flyvningene for den aller siste 600 maskinen er inkludert i flyprogrammet. Hvis det holder, er det flyturen SK034 / 035 som skal gjøre en endelig snuoperasjon i Umeå 1. desember før det er tid for å levere det til skraphandleren i Wales eller Frankrike.

Enhetsflåte fra Airbus

600-serien følges deretter av de andre Boeing-maskinene, og innen 2023 skal alle være faset ut. Den nøyaktige datoen er foreløpig ikke klar, det avhenger blant annet av hvordan Airbus holder leveringstidene til A320 som først og fremst vil erstatte Boeing-flåten.

Boeing 737-600 var designet for å konkurrere med Airbus A318 og var et tungt fly med relativt liten passasjerkapasitet. Da drivstoffprisene begynte å stige, valgte flyselskapene ut andre 737 varianter over 600.

Hvis du vil fly 737-600 før den forsvinner for godt har du muligheten hos SAS, og enda et par år til hos WestJet i Canada.

enhetsflåte fra Airbus
Foto Scandinavian Traveler – Hans Hanson.

Ragnfast Viking er oppkalt etter den svenske jordeieren og bonden Ragnfast av Snåttsta, som fikk ikke mindre enn fire runesteiner reist i sitt navn etter sin død. Alle ble reist av kona Inga, som ble enearving til Snåttsta da sønnen døde kort tid etter Ragnfast.

Faktaboks Ragnfast Viking

Lengde: 31,2 m
Registrering: LN-RRX
Høyde: 12,5 m
Vingespenn: 34,3 m
Første tur for SAS: 14.01.2019
Rekkevidde: 2 400 km
Antall i SAS-flåten: 12
Cockpit-mannskap: 2
Motorer: CFM56-7BE20
Kabinansatte: 3-4
Antall passasjerer 120
Maks. startvekt: 59,87 tonn
Marsjfart: 840 km/t
Totalt antall flyvninger: Over 35 000