Flyplass Flyselskap

Nordmenn sitter “sandfast” på Gran Canaria

sandfast
Av User:Hecki2 – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2139180

Flyplassen på Gran Canaria (LPA), Las Palmas er stengt frem til midnatt. Grunnen er at øyen er rammet av en sandstorm, og passasjerene sitter sandfast.

Ferieøyen har vært utsatt for en varm vind “Calima”, og denne vinden fører med seg så mye sand at flyplassen av sikkerhetsmessige årsaker har måtte stenge.

Ugunstig vær, ved calima, på Gran Canaria lufthavn, må du sjekke med flyselskapet ditt om flyrens status. På dette tidspunktet aksepteres verken ankomst- eller avgangsoperasjoner.

Flyplassoperatøren Aena på Twitter.

All trafikk innstilt = sandfast

Direktoratet for sikkerhet og nødstilfeller på Gran Canaria har send ut varsel om sterk vind, bølger og “calima” på alle Kanariøyene denne helgen og mandag.

Ifølge hjemmesidene til Aena, som tilsvarer spansk Avinor, er det ett Norwegian-fly og to SAS-fly med retning Gardermoen som ikke får tatt av.

Dermed er det mange nordmenn som ikke kommer seg hjem etter endt vinterferie.

Dette påvirker all flytrafikk inn og ut av flyplassen, også Norwegians fly. Vi arbeider for å finne løsninger for de passasjerer som er på vei til og fra flyplassen. Flyplassen opplyser at den vil være stengt i alle fall frem til midnatt.

Andreas Hjørnholm, presseansvarlig i Norwegian.

 

Detter er Calima

Calima er et værfenomen som innebærer het vind fra sør eller sørøst, og som forekommer over Kanariøyene flere ganger hvert år, uansett årstid. Det er i gjennomsnitt 20 calimaer på Kanariøyene pr år.

Calima oppstår ved et høytrykk over Nord-Afrika som drar ut mot en passerende kaldfront nord for Kanariøyene. Med vinden følger støv og sand fra de tørre områdene i Nord-Afrika, der vinden begynner. Calima kan føre til ekstremt høye temperaturer når den forekommer og gjør at lufta ser disig ut.

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige. Av og til når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter slik som gresshopper. Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

 

1 comment

  1. Også flyet til Haugesund står på Gran Canaria. Norwegian sine fly fra Bergen og Stavanger måtte lande på Ternerife sør og Fuerteventura. Minst eit av flyene er på vei til Norge og rutenummeret til flyet tyder på at det er uten passasjerer,

Comments are closed.