Flyselskap

SAS-sjefen forventer at Norwegian overlever

SAS flyr igjen Norwegian overlever
Pressefoto: SAS.

SAS-sjef Rickard Gustafson forventer at Norwegian overlever, og tror ennå ikke på en konkurs. Uansett forventer han fortsatt hard konkurranse i Skandinavia, enten det er Norwegian eller et annet flyselskap.

Halvert salg og et tap på SEK 10,1 milliarder før skatt. Dette var dystre tall da SAS presenterte regnskapet for det avvikende regnskapsåret 2019/2020. Og det er selvfølgelig pandemien som plager flyselskapet, som kan sees når de fire kvartalene blir lagt til:

Kvartal Periode Resultat
Q1 novembe 2019 – januar 2020 –            1,0 BSEK
Q2 februar 2020 – april 2020 –            3,7 BSEK
Q3 mai 2020 – juli 2020 –            2,0 BSEK
Q4 august 2020 – oktober 2020 –            3,4 BSEK
Full year –          10,1 BSEK
-Rickard Gustafson. Pressefoto: SAS

Hele året ble selvfølgelig sterkt preget av pandemien. Siden mars ble mesteparten av trafikken vår satt på pause, og etterspørselen var ikke i nærheten av tidligere årlige nivåer. Dette førte til en nedgang i inntektene på 55% til 20,5 milliarder SEK, noe som delvis ble motvirket av en 37% reduksjon i kostnadene på grunn av lavere variable kostnader og et omfattende kostnadsbesparende program. Til tross for dette reduserte resultatet for hele året med SEK 9,4 milliarder til SEK -8,6 milliarder.

Rickard Gustafson, CEO og President hos SAS i en pressemelding.

Forventer at Norwegian overlever

De tøffe tidene har medført at SAS jobber med å tilpasse kapasiteten til både redusert etterspørsel og de raske svingningene som oppstår når restriksjoner innføres i forskjellige markeder. Derfor er det blant annet forhandlet om nye forhold med økt andel av variable kostnader med underleverandørene som flyr en del av den regionale trafikken. Den egne flyflåten moderniseres i et raskere tempo ettersom 21 fly er faset ut raskere enn planlagt: 15 Boeing B737NG, de fem siste A340-300 og en A330 har forsvunnet.

Den raskere utfasing vil støtte likviditet gjennom salg av fly og motorer og også redusere kostnadene ved vedlikehold og leasing, og vil også bidra til lavere utslipp.

SAS utsetter leveranser fra Airbus

I forbindelse med presentasjonen av regnskapet ble Rickard Gustafson også spurt om hvordan han ser på en mulig fremtidig konkurransesituasjon dersom Norwegian ikke ville være i stand til å komme gjennom pandemien.

Jeg vil ikke utelukke at Norwegian vil fortsette å eksistere. Jeg vil ikke bli overrasket om de overlever og opererer i det norske innenlandske og kanskje til og med i det skandinaviske markedet. Og så er det fortsatt mange spillere med, i følge dn.no (bak betalingsmur). Hver gang det oppstår et vakuum i markedet, fylles det opp på et nanosekund. Vi må forberede oss på fortsatt konkurranse, uansett om Norwegian overlever eller ikke.

Fremhevet foto: Frende Forsikring.

%d bloggere liker dette: