Flyselskap

Qatar Airways ruter kan snart bli en hel del “kortere”

Qatar Helsinki lets celebrate Qatar Airways ruter
Foto: Qatar Airways on Flickr.

Saudi-Arabia har uttrykt optimisme om at en tre-årig blokkade av sin lille regionale nabo Qatar snart kan løses etter samtaler som er formidlet av Kuwait. Qatar Airways ruter kan snart bli en hel del raskere / “kortere”.

Qatar Airways og selskapets passasjerer vil ha en stor fordel hvis en avtale kan inngås. Med kortere flytider på de fleste av flyselskapets ruter, samt gjenopptakelse av en rekke ruter som ble lukket nesten over natten. I juni 2017 brøt Saudi-Arabia sammen med Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater plutselig de diplomatiske båndene med naboene til Persiabukten og innførte en blokade for det lille, men enormt velstående landet.

Qatar Airways ruter kan snart bli en hel del raskere
ME3 – Middle East-flyselskaper (Emirates, Qatar Airways og Etihad.

Lukket luftrommet – Qatar Airways ruter ble forlenget

Den Saudi-ledede kvartetten lukket straks luftrommet sitt for Qatari-registrerte fly. Det medførte at Qatar Airways ble tvunget til å omdirigere flyene i den tettpakkete regionen gjennom Iran, Tyrkia og Oman. De fleste av flyselskapets ruter ble plutselig mye lenger, og noen økte flytiden med så mye som en time.

Qatar Airways flyr 300 daglige ruter gjennom Iransk luftrom

Qatar Airways måtte også brått avslutte flyvninger på 18 regionale ruter som hadde vist seg å være lukrative for flyselskapet. I normalen ble ruten mellom Doha go Dubai fløyet inntil 18 ganger daglig. Effektene på flyselskapets økonomi inntraff nesten umiddelbart, og innen 2019 hadde Qatar Airways rapportert et tap på 639 millioner dollar. Sammen med nedfallet fra COVID-19-pandemien, økte tapene til 1,9 milliarder dollar i 2020.

Akbar Al Baker, flyselskapets ofte frittalende administrerende direktør som gjentatte ganger har beskrevet blokaden som “ulovlig”, og tilskrev direkte handlingene til Qatars naboer på selskapets økonomi gjennom tap av modne ruter og økte drivstoffkostnader.

I juli vant Qatar Airways en rettssak ved Den internasjonale domstolen for å tillate FNs offisielle sivile luftfartsbyrå å avgjøre om Qatar Airways skulle få lov til å fly gjennom luftrommet til de blokkerende nasjonene om de likte det eller ikke.

Separat forfølger flyselskapet også en rettssak i den engelske høyesteretten mot en Saudi arabisk kringkaster. Den foreslo at Qatar Airways-fly kunne bli skutt ned hvis de brøt luftroms begrensningene.

Effektive forbindelser via Qatar Airways hub – Hamad International Airport.

Bevegelser i samtalene

På fredag ​​sa imidlertid Saudi Arabias utenriksminister Prins Faisal bin Farhan at det var gjort betydelige fremskritt de siste dagene. Og at det er gjort forsøk på å bryte den nåværende blokaden og løse krisen.

Vi håper at denne fremgangen kan føre til en endelig avtale som er innen rekkevidde. Jeg kan si at jeg er noe optimistisk over at vi er nærme å fullføre en avtale mellom alle nasjonene i striden om å komme til en løsning som vi tror vil vær tilfredsstillende for alle.

Qatars offisielle nyhetsbyrå rapporterte at landets utenriksminister som sa at han håpet “ting vil gå i riktig retning”, men at en avtale kanskje ikke er “nært forestående”.

I motsetning til UAE ser det imidlertid ikke ut til å være noen planer for at Qatar Airways skal starte direkte flyvninger til Israel. Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sa at Qatars nåværende samarbeidsforhold med Israel var tilstrekkelig. Og at det ikke ville normalisere forholdet ytterligere med mindre det palestinske folket får sin egen uavhengige stat.

%d bloggere liker dette: