Flyselskap

EU-kommisjonen åpner etterforskning mot SAS

bedre enn i fjor EU-kommisjonen
Foto: SAS.

EU-kommisjonen har åpnet en grundig etterforskning for å vurdere om et dansk og svensk corona-lån på 11 milliarder SEK til fordel for SAS AB (‘SAS’) er i tråd med EUs statsstøtteregler. Norge er ikke medlem av EU, og derfor ikke del av etterforskningen.

Tiltaket ble opprinnelig godkjent 17. august 2020 av Kommisjonen under det midlertidige rammeverket for statsstøtte COVID, men ble senere annullert ved dommen fra Generaldomstolen av 10. mai 2023.

SAS er et stort nettverksflyselskap som opererer i Danmark, Sverige og Norge. Flyselskapet har sitt hovedknutepunkt ved København lufthavn Kastrup og gir under normale omstendigheter to tredjedeler av intra-skandinavisk flyforbindelse. Selskapet bidrar også til over 30 % og 25 % av henholdsvis Danmarks og Sveriges internasjonale trafikk. I 2020 sto SAS i fare for mislighold og insolvens på grunn av koronaviruspandemien og reiserestriksjonene som er på plass for å begrense spredningen av viruset.

EU-Kommisjonens undersøkelse

11. august 2020 varslet Danmark og Sverige Kommisjonen om en låneordning  på ca.11 milliarder SEK til fordel for SAS. Rekapitaliseringen av de to medlemsstatene omfatter:

Rundt 2 milliarder SEK  aksjeandel gjennom tegning av nye aksjer, delt mellom Danmark og Sverige;
Opp til rundt 3 milliarder SEK  aksjeandel gjennom tegning og tegning av nye aksjer i en fortrinnsrettsemisjon, delt mellom Danmark og Sverige; og, 6 milliarder SEK  nylig utstedte statlige hybridsedler med funksjonene til et egenkapitalinstrument som ikke kan konverteres til aksjer, hvorav 2,5 milliarder SEK  er allokert til Sverige og 3,5 milliarder SEK . millioner) er tildelt Danmark.

17. august 2020 godkjente kommisjonen rekapitaliseringstiltaket som ble varslet av Danmark og Sverige. Kommisjonen fant at tiltaket var forenlig med EUs statsstøtteregler, særlig med artikkel 107 nr. 3 bokstav b) i traktaten om Den europeiske unions virkemåte («TEUF») og betingelsene fastsatt i det midlertidige rammeverket for covid. .

I sin dom av 10. mai 2023 opphevet Retten 2020-kommisjonens avgjørelse. Retten mente at rekapitaliseringstiltaket gitt til SAS ikke oppfylte ett av vilkårene i Covid Midlertidige rammeverk. Spesielt slo den fast at kommisjonen unnlot å kreve inkludering av en opptrappingsmekanisme (eller en alternativ mekanisme med samme effekt som en opptrappingsmekanisme) for å sikre at Danmark og Sverige ville motta en tilstrekkelig godtgjørelse for sine investeringer og at SAS ville ha insentiver til å kjøpe tilbake aksjene Danmark og Sverige ervervet så snart som mulig.

Etter Rettens dom vil Kommisjonen nå foreta en mer inngående undersøkelse for å vurdere rekapitaliseringstiltaket ytterligere. Kommisjonen tar sikte på å fatte en endelig beslutning i denne saken i løpet av de kommende månedene.

1 comment

  1. Nå er det gått 1 år,har fortsatt ikke fått vår refusjon fra 4 juli 2022,Foebannade SAS,

Comments are closed.