Flyselskap Star Alliance

Domstolen godkjenner investeringen på 13 milliarder i SAS

Domstolen godkjenner
Foto: Montasje.

Det grønne lyset er tent for en massiv investering på 13 milliarder kroner. Den amerikanske domstolen godkjenner investeringsplanene til det vinnende konsortiet ledet av Air France/KLM og Castlelake for SAS. Administrerende direktør Anko van der Werff  i SAS beskriver dette som en «viktig milepæl.»

SAS kunngjorde den 4. november 2023 at de hadde inngått en bindene investeringsavtale med det vinnende investorkonsortiet. Avtalen var imidlertid betinget av godkjenning fra den amerikanske konkursdomstolen for det sørlige distriktet i New York. Avtalen verdt 1,2 milliarder dollar eller 13,2 milliarder kroner. Den inkluderer 5,225 milliarder i nye ikke-børsnoterte aksjer og 7,975 milliarder i sikrede konvertible obligasjoner.

Tirsdag 21. november 2023 ble det klart at den amerikanske domstolen har gitt sin velsignelse til SAS for å inngå avtalen.

Investeringsavtalen som ble godkjent av domstolen i dag er en viktig milepæl i vår SAS FORWARD-plan. Den viser at våre nye investorer tror på SAS og vår potensial til å forbli ledende i luftfartsindustrien i mange år fremover.

Anko van der Werff, administrerende direktør og konsernsjef for SAS, i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Dette er i korte trekk SAS sine nye investorer

Domstolen godkjenner avtalen

Domstolen har også godkjent den siste delen av det såkalte «bridge-lånet» på 5,5 milliarder fra Castlelake, en av de fire investorene i SAS. Disse midlene skal brukes til å finansiere driften frem til avslutningen av Chapter 11-prosessen. SAS håper å avslutte prosessene i begynnelsen av neste år. Når dette er på plass, planlegger SAS å starte en selskapsrekonstruksjon av SAS AB.

Selv om SAS nå ser ut til å være økonomisk på tryggere grunn, betyr det at det er noen tapere når Chapter 11 er fullført. Dette gjelder hovedsakelig de som i dag eier aksjer i SAS. Allerede 3. oktober ble det klart at «kompensasjonen til uprioriterte kreditorer vil være relativt liten, at etterstilte kreditorer ikke vil få noen kompensasjon i det hele tatt, og at det ikke vil være noen verdi igjen for eksisterende aksjonærer i SAS AB,» ifølge en pressemelding.

Ut av retten med 35 milliarder i gjeld

SAS skriver i børsmeldingen at de tar sikte på å være ute av konkursprosessen tidlig i 2024. Selskapet harr tidligere skrevet i rettspapirer at de tror de vil gå ut av rekonstruksjonen med 3,3 milliarder dollar i gjeld. Med dagens valutakurs tilsvarer det ca. 35 milliarder kroner.