Flyselskap

Ny lønns-strid i SAS: Partene står fortsatt langt fra hverandre

Ny lønns-strid i SAS
Illustrasjonsfoto: SAS.

Tre uker etter at de kabinansatte startet lønnsforhandlingene med SAS, er ikke partene i nærheten av å være enige. Nå forhandles det på overtid. Det kan bli ny lønns-strid og streik hos SAS.

Lønnsforhandlingene mellom de kabinansatte og SAS har foregått på overtid i en uke, etter at de startet i september. Partene står fortsatt langt fra hverandre.

Fortsatt ikke enige

SAS-ledelsen hadde et ønske om å være i mål med forhandlingene forrige fredag, men det lyktes vi ikke med. Vi forhandlet også tirsdag denne uken, men ble ikke enige.

Elin Roverudseter, forbundsleder i Kabinansattes Forening, til FriFagbevegelse.

Også SAS Norge Kabinforening i Parat har vært i lønnsforhandlinger. Hvis ikke forhandlingene fører fram, kan de kabinansatte gå til streik, få måneder etter den omfattende pilotstreiken.

Siden fagforeningene i Norge, Sverige og Danmark forhandler med SAS hver for seg, kan det bety at en slik streik kan omfatte alle eller ett eller to av landene. Pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS Norge beskriver forhandlingene så langt som konstruktive, men med utfordrende spørsmål.

SAS skal være en attraktiv skandinavisk arbeidsgiver, og vi har tro på at vi skal lande en god avtale for alle parter, men det forutsetter at vi sammen sørger for at SAS forward-planen kommer i mål

SAS forward er flyselskapets spareplan for å redde selskapet. Den innebærer blant annet å hente inn mange milliarder kroner i ny kapital og få strøket gjeld.

Lønns-strid og streik koster

Under den 15 dager lange pilotstreiken i sommer, tapte SAS mellom 100 og 130 millioner kroner daglig, den rammet 380.000 reisende, da mer enn 3700 flygninger ble kansellert.

NKF – Kabinansattes Forbund

Kabinansattes Forbund organiserer majoriteten av de kabinansatte i SAS i Norge gjennom fagforeningen NKF, og også medlemmer fra andre flyselskap.

Kabinansattes Forbund skal arbeide for jobbsikkerhet, styrke kabinansattes innflytelse over egen arbeidssituasjon, prioritere og videreutvikle tverrfaglig samarbeid i norsk luftfart og fremme kabinansattes interesser overfor myndighetene. Forbundet har vært tilsluttet LO siden: 2014


SAS, Skandinavias ledende flyselskap med knutepunkt i Oslo, København og Stockholm, flyr til destinasjoner i Europa, USA og Asia. Inspirert av vår skandinaviske arv og bærekraftige verdier, vil SAS ta et globalt lederskap for en mer bærekraftig luftfart. Vi skal redusere de totale CO²-utslippene med 25 prosent innen 2025, ved å bruke mer bærekraftig flydrivstoff og vår moderne flåte med drivstoffeffektive fly. I tillegg til flytransport tilbyr SAS bakketjenester, teknisk vedlikehold og flyfrakt. SAS er en av grunnleggerne av Star Alliance™ og kan med samarbeidende flyselskap tilby et stort antall reisemål over hele verden.

2 comments

Comments are closed.

%d bloggere liker dette: