Flyselskap Rutenytt

Bodø kommune støtter Norwegians oppkjøp av Widerøe

FOT-kontrakter for Nord-Norge FOT-ruten Torghatten ut av Widerøe Widerøe lanserer sommerruter oppkjøp av Widerøe
Pressefoto: Widerøe.

Bodø kommune gir sin støtte til Norwegian planer om oppkjøp av Widerøe, og oppfordrer Konkurransetilsynet til å godkjenne denne sammenslåingen. Dette uttrykket fra Bodø kommune kom i et bystyremøte nylig. Der 38 av 39 representanter stemte for å sende en uttalelse til Konkurransetilsynet.

Det er også i tråd med et lignende vedtak gjort av Nordland fylkesting. Denne brede støtten for oppkjøpet peker på en felles overbevisning om at dette kan være et skritt i riktig retning for både Widerøe og det nordnorske næringslivet.

En av hovedbekymringene som uttrykes er at hvis oppkjøpet ikke blir godkjent. Kan Widerøe kunne stå i fare for å miste sin konkurransekraft. Widerøe er en av de mest betydningsfulle bedriftene i hele Nord-Norge og den største private arbeidsplassen i Bodø. Bedriften har også en sterk merkevare med en dyp forankring i lokalsamfunnet, både i Bodø og i hele Nord-Norge. Dette ble understreket av ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H). I en nylig utgitt pressemelding uttalte han at vi “Støtter oppkjøp av Widerøe.”.

Widerøe er en meget viktig bedrift for hele Nord-Norge og den største private arbeidsplassen i Bodø. Widerøe er også en sterk merkevare med betydning i lokalsamfunnet både her i byen og resten av Nord-Norge

Odd Emil Ingebrigtsen (H), ordfører i Bodø.

Satser på oppkjøp av Widerøe

Ordføreren fortsatte med å påpeke den avgjørende rollen som Widerøe spiller i regionens infrastruktur. Spesielt viktig er selskapets tjenester knyttet til kortbanenettet, som er livsnerven for næringslivet i Nord-Norge, spesielt i de avsidesliggende områdene. Kortbaneflyvninger muliggjør effektiv transport av mennesker og varer til steder som ellers ville være utilgjengelige, og dette har en direkte innvirkning på økonomisk vekst og samfunnsutvikling i regionen.

Norwegian kunngjorde i juli sitt ønske om å kjøpe Widerøe, som for tiden er Norges tredje største flyselskap. Imidlertid har Konkurransetilsynet gitt en foreløpig vurdering som antyder at et slikt oppkjøp kan føre til svekket konkurranse i luftfartssektoren.

Selv om det er klart at bekymringen for konkurranse er legitimt. Bodø kommunes støtte til oppkjøpet basert på troen på at det kan være et nødvendig skritt for å beskytte Widerøe og dens betydelige bidrag til Nord-Norge. Dette er en påminnelse om hvordan forretningsbeslutninger også har sosiale og regionale implikasjoner. Det gjenstår nå å se hvordan Konkurransetilsynet vil vurdere disse hensynene når de fatter tar sin endelige beslutning.

Kilde: NTB.