Tips

Kroatia får økt interesse som sykkelland

Kroatia

Med flere flyruter satser Kroatia stadig mer på sykkelturisme. Fra 2024 vil hele øya Mljet være dekket av merkede sykkelstier, og Kroatia har nå blitt et “må-besøke” reisemål for syklister. Den storslåtte og varierte naturen, fantastisk utsikt, grønne nasjonalparker og en kystlinje på 1 777 km tiltrekker seg syklister. Her finnes sykkelmuligheter for alle nivåer, fra enkle times lange turer til 1 000 km lange EuroVelo 8 ruter.

Kroatia er en del av sykkelnettverket EuroVelo som binder sammen hele det europeiske kontinentet. I Kroatia strekker EuroVelo 8 seg fra nord til sør i landet. Halvøya Istria er den mest populære sykkelreisemålet, med godt utbygd service, merkede ruter og tilrettelagt overnatting for syklister. Kroatia tilbyr varierte opplevelser, enten man sykler langs kysten, i nasjonalparker, i innlandet eller mellom øyene, enten det er for en dagstur eller over flere uker. Enten du er profesjonell syklist, terrengsyklist eller sykler bare for fornøyelsen, finnes det ruter for alle, inkludert dem som ønsker å kombinere sykling med seiling!

Kroatias 6 beste sykkelruter

  1. Istria – et klassisk sykkelområde

Den 78 km lange Parenzana-ruten tiltrekker entusiaster fra hele verden. Den følger en forlatt jernbanelinje gjennom et kupert landskap med vinmarker, olivenlunder og små landsbyer. Enten du er interessert i vinturer, gastronomi eller trøffeljakt, har Istria noe for enhver smak.

  1. Nye sykkelruter på Mljet

Den naturskjønne øya Mljet kan oppleves på en dagsutflukt fra Dubrovnik. Fra og med i år er det ti merkede sykkelstier som dekker hele øya, alt fra nasjonalparken og de to turkisblå saltvannsinnsjøene, til et kloster fra 1200-tallet og ruinene av et romersk palass.

  1. Game of Thrones i Split

Kroatia er et must for Game of Thrones-fans da mange av innspillingsstedene ligger i Dubrovnik og Split. Rundt Split finnes det en 55km lang sykkelrute som inkluderer den romerske keiseren Diokletians palass, Vila Dalmatia, festningen Klis og steinbruddet i Žrnovnica.

  1. Øyhopping med sykkel

Det er enkelt å hoppe mellom flere øyer med Split som base. Fergeavganger fra Split går til vakre øyer som Brac og Hvar. Hvar er et sykkelparadis med både enkle og utfordrende ruter. Den 23km lange UNESCO 704-ruten starter i fiskebyen Jelsa, går forbi havnen i Starigrad gjennom lavendelmarker og avsluttes i Hvar by.

  1. Krka – med fossenes glede

Vi finner elven Krka med sin nasjonalpark i innlandet med syv fossefall før den renner ut ved kystbyen Šibenik. I nasjonalparker danner vannet smaragdgrønne bassenger, og det krystallklare vannet skifter i nyanser fra grønt til blått. Her kan terrengsyklister også finne  utfordrende ruter i kupert terreng.

  1. Vin og våtmarker i Slavonia

Den uoppdagede sykkelbyen Osijek i østlige Kroatia, er et flott utgangspunkt for flatmarkssykling langs noen av landets beste sykkelveier, forbi enorme hvete-, solsikke- og vinmarker. Her kan man sykle mellom vingårder i Kroatiens største vindistrikt, eller utforske det rike fuglelivet i Kopački Rit – en av Europas største våtmarker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.